10 dingen voor op je konijnenboodschappenlijst

Krijg je binnenkort konijnen? Dan heb je je vast al ingelezen wat hier allemaal bij komt kijken.

Vaak ontbreekt een volledig boodschappenlijstje wat je écht in huis moet hebben als ze er eenmaal zijn. Of… er staan dingen op die niet nodig zijn of zelfs gevaarlijk voor je konijnen! Dat kan te maken hebben met verouderde of onvoldoende kennis over konijnenwelzijn.

Ik geef je mijn top 10 boodschappenlijstje:

1. Een groot hok met ren als basisverblijf. Ondanks dat ze nog verkocht worden; een standaard konijnenhok is niet voldoende. Konijnen hebben ruimte nodig. Ook als ze overdag mogen rondlopen. Mocht het hok buiten staan: zorg dan dat deze op tegels staat zodat geen vos of marter zich naar binnen kan graven- of een konijn zich uitgraaft-.

2. Een grote ren van minimaal 1 meter hoog- konijnen kunnen makkelijk tot 1 meter springen- die je kunt vastmaken aan het hok. Zo hebben jouw konijnen de keuze waar ze willen verblijven en hoef je ze niet op te pakken om ze in de ren te zetten. Want oppakken vinden konijnen niet fijn 🙂 Mocht je geen overdekte ren hebben, bedek deze, vooral in landelijke gebieden met een net om te voorkomen dat je konijnen worden meegenomen door een roofvogel of katten in het verblijf komen. Een schuilplek in de ren is een must.

3.Speelgoed! Skip de plastic balletje met belletje erin en kies voor duurzaam speelgoed, liefst van natuurlijke materialen. Een wilgentunnel waar ze in kunnen schuilen en ze kunnen slopen- goed voor die altijd maar doorgroeiende tandjes- zou je altijd in huis moeten hebben. Houten tunnels zijn ook super.

4. Waterbakje! Konijnen drinken het liefst uit een schoon waterbakje. Kies een zware variant die ze niet snel omstoten. Voorzie in een drinkfles + waterbakje als je vaker weg bent zodat ze altijd schoon water hebben.

5. Kwalitatief hooi! Hooi en gras zijn super belangrijk voor de gezondheid van je konijnen. Negeer het supermarkt hooi. Deze is vaak stoffig, niet vers en samengeperst. Dat is niet aantrekkelijk voor konijnen. Weidehooi en Timothy hooi is vaak favoriet. Mix ze en kijk welke ze het beste eten.

6. Een goede reismand. Voor twee middelgrote konijnen kies je het liefst voor een reismand ‘ formaat kat’.  Hier passen ze samen in als ze vervoerd moeten worden. Koop er een waar de bovenkant makkelijk vanaf kan en waar ze zelf in en uit kunnen gaan. Zo voorkom je onnodig oppakken van konijnen. 

7. Groenten, planten en verse kruiden. Dit zijn belangrijke aanvullingen op 24/7 toegang hebben tot hooi/gras. Verdiep je in wat konijnen allemaal mogen eten uit de ‘ natuurwinkel’ en wat je zelf kun kweken of knippen in je tuin.

8. Zachte en droge bodembedekking. Vooral grote en konijnen met een dunne vacht zijn gevoelig voor ontstekingen aan de hak van hun achterpootjes.  Voor binnen konijnen zou ik kiezen voor papierkorrels in hun toilet, mits ze het niet eten. Papierkorrels zijn zachter voor de pootjes dan houtkorrels en ze absorberen goed vocht en geur. Voor buitenkonijnen kun je ook kiezen voor papierkorrel met een laag stro of hooi eroverheen zodat het warmer is in de winter.

9. Een groot toilet met hooiruif erboven. Konijnen zitten graag samen in een toiletbak en eten het liefst tegelijkertijd dat ze hun behoeften doen.

10. Koop of verzamel betrouwbare kennis. Teveel konijnen sterven té jong omdat eigenaren geen kennis hebben over de juiste verzorging en het herkennen en voorkomen van ziekte. Kies voor een konijnkundige dierenarts. 

 

Wat mag je schrappen van je lijstje? Gemengd/muesli konijnenvoer, knaagsteen/blok, een mueslistick, een konijnenknuffel (een konijn wil een levend konijnenvriendje en nee ook geen cavia als vriendje 🙂 )