8 misvattingen van konijnenbaasjes over voeding

Wanneer we niet genoeg kennis over de behoeften en noodzakelijke verzorging van een huisdier hebben, zijn we geneigd om onze eigen behoeften en noden te projecteren op onze huisdieren. Dit noemen ze antropomorfisme. De neiging tot antropomorfisme kan zorgen voor diverse problemen rondom het welzijn van konijnen.

Dit keer wil ik graag stilstaan bij de gevolgen voor het voedingspatroon van konijnen.

 

Ik beschrijf er 8.

 

  1. Mensen eten een maaltijd, dus konijnen zouden ook een maaltijd moeten eten. Wij eten gemiddeld drie maaltijden per dag en consumeren deze wanneer de maaltijd wordt geserveerd. Konijnen eten continue, alleen niet als ze rusten of sociale interactie hebben. Indien een konijn een grasveld tot zijn beschikking heeft zal hij 70% van zijn tijd doorbrengen met ‘grazen’. Indien je hem in plaats daarvan een bakje brokjes geeft zal hij dit snel opeten en vervult hij jouw verlangen om je konijn een maaltijd te serveren. Wij zijn geneigd om te kijken naar hoe snel iets wordt gegeten door een konijn in plaats van wat het dichts bij zijn natuurlijke dieet komt: gras en hooi.
  2. Mensen willen gevarieerd eten dus konijnen willen dat ook. Ook konijnen houden van variatie in hun dieet. Alleen bestaat deze variatie uit verschillende gras (hooi) soorten en bladerrijke planten. Net als wij houden konijnen van zoet zoals fruit en wilde konijnen eten soms ook van fruit dat uit de boom is gevallen. Omdat ze niet in de boom kunnen klimmen, zal het merendeel door andere diersoorten worden opgegeten die dat wel kunnen, waardoor een konijn niet geëvolueerd is om hoge suikergehaltes te verwerken. Hetzelfde geldt voor graanrijk voer. De planten die konijnen van nature eten produceren nauwelijks graan dus ook daar is hun lijf niet op gemaakt. Vooral gemengd voer- dat helaas nog steeds wordt verkocht en gegeven aan konijnen- bevat veel granen ook soms suikers zoals gedroogde wortel.
  3. Mensen eten geen gras dus dat kan niet de hoofdmaaltijd van een konijn zijn. Konijnen kunnen vitaminen en mineralen onttrekken uit gras en wij als mensen kunnen dat niet. Wij kunnen gras niet verwerken dus kunnen we ons ook niet voorstellen dat dit eten is.
  4. Mensen eten in het algemeen liever geen groene groentes en kunnen zich niet voorstellen dat konijnen groene groentes wél lekker vinden. Do i need to say more? 😉
  5. Mensen eten niet terwijl ze op het toilet zitten dus kunnen zich niet voorstellen dat konijnen dat wel doen. Konijnen houden ervan om te eten terwijl ze hun ontlasting doen. Vandaar dat een toiletbak met hooiruif erboven én hooi op de grond in het toilet ideaal voor ze is. Je zult ook zien dat je konijn meer hooi zal gaan eten. Zeker als je minder snoepjes en brokjes gaat geven.
  6. Mensen eten van een bord of uit een kom dus denken ze dat konijnen ook van een bord of uit een kom willen eten. In het wild is en vrijwel geen competitie tussen konijnen om eten. Er zijn grote oppervlaktes aan gras en het kost tijd om dit te consumeren. Onze huiskonijnen geven we vaak één kommetje met hoog geconcentreerd voer zoals brokken. Dit zorgt voor onnodige competitie en soms conflicten tussen konijnen. Om dit te voorkomen is het een goed idee de brokjes te strooien over de grond wat ervoor zorgt dat je konijnen langer bezig blijven met foerangeren. Je houdt ze dus bezig en alle konijnen krijgen de mogelijkheid om te eten.
  7. De tanden van mensen groeien niet constant door dus begrijpen niet hoe dit bij konijnen werkt. De tanden van konijnen groeien altijd door zodat ze bij slijtage door het eten van grassoorten altijd in staat blijven om te eten. Konijnen zijn zich hier niet van bewust en daarom niet gemotiveerd om tanden te laten slijten. Ze zijn afhankelijk van wat wij ze geven en in het wild gaat het slijten van de tanden vanzelf door de grote hoeveelheid grassoorten die ze eten. Wij hebben de neiging allerlei knaagspeelgoed of zelf knaagstenen aan konijnen te geven in plaats van een gras-en hooirijk dieet dat het beste werkt om de tanden te laten slijten.
  8. Mensen zien geld uitgeven aan hun konijn als onderdeel van een goede verzorging dus wordt voer geven dat gratis is, gezien alsof ze niet de beste zorg geven aan hun konijn. Mogelijk heb je gras in je tuin groeien en denk je er niet aan om dat aan je konijn te geven. En dat terwijl gras meer vocht bevat dan hooi en het gratis is! Natuurlijk geef je dit alleen aan volledig gevaccineerde konijnen en bouw nieuw voedsel geleidelijk op zodat het maagdarmstelsel hieraan kan wennen. Pluk je alleen gras waar geen (wilde )konijnen, die mogelijk ziek zijn, kunnen komen.

Bron: Bradbury, A. G.