Blog Baby’s & Bunnies

Baby & Bunnies

Misschien verwacht je binnenkort een baby of gaan jouw konijnen op een andere manier in contact komen met jonge kinderen.

Hoe kun je ze aan elkaar laten wennen op een manier die fijn is voor zowel de konijnen als voor het kind? Daar gaat deze blog over.

De aanwezigheid van kinderen of een baby heeft invloed hebben op jouw konijnen. Zeker indien je konijnen in huis houdt. De luide geluiden en onverwachte bewegingen van een baby of kind kan een konijn bang maken. De verleiding om een konijn dat wegrent proberen te pakken is erg groot voor een kind en het gevolg kan zijn dat het konijn gewond raakt of op zijn minst erg bang is als hij verkeerd gehanteerd wordt.

Konijnen kunnen echte familie huisdieren zijn als je rekening houdt met het welzijn en de behoeften van de konijnen. Natuurlijk draag je als volwassene altijd de verantwoordelijkheid. Hier schreef ik eerder een blog over. Laat interactie tussen kinderen en konijnen toe als het kindje een beetje moe en kalm is. Het liefst leer je kinderen dat:

  1. Een konijn mag kiezen of hij wel of geen interactie met hen aan gaat. De konijnen moeten altijd weg kunnen gaan van het kind als ze bang worden.
  2. Ze hen nooit zouden mogen najagen of oppakken omdat dit de band met het konijn verstoort.
  3. Ze op hetzelfde niveau als de konijnen gaan liggen om hen te aaien zodat ze het konijn zien vanuit dat perspectief en daarnaast maak je het moeilijker een konijn dat weg gaat meteen na te gaan jagen.

Wanneer je een baby hebt of vaker jonge kindjes over de vloer komen, zijn er verschillende manieren waarop je kunt zorgen dat ze fijne band gaan ontwikkelen met elkaar.

  • Strooi wat brokjes of kruiden in de buurt van de baby zodat een positieve associatie ontstaat met de aanwezigheid van de baby. Doe dit als je baby of het kindje kalm is en niet bij konijnen die voedsel agressie vertonen naar jou of naar elkaar.
  • Beloon jouw konijnen als ze ontspannen gedrag vertonen in nabijheid van de baby. Ontspannen gedrag is bijvoorbeeld zichzelf wassen, eten, liggen/zitten met oogjes een beetje gesloten en een rustige ademhaling.
  • Beloon je konijnen als ze exploratie gedrag vertonen richting de baby.
  • Wanneer je kindje wat ouder is (mits jouw konijnen dat fijn vinden) kun je hem of haar leren de konijnen zachtjes over de oren en het hoofdje te strijken met de handpalm. Dit vermindert de verleiding om naar het konijn te ‘graaien’.
  • Wanneer de konijnen de brokjes rondom het kindje durven pakken, kun hem/haar wat lekkers (waar de konijnen rustig op reageren) laten geven vanuit hun hand of laat ze wat brokjes op schoot leggen terwijl ze bij de konijnen in de buurt zitten. Zo moeten de konijnen nog dichterbij komen om het lekkers te krijgen en groeit de positieve associatie met het kind.
  • Stop de interactie tussen het kindje en de konijnen voor dat de konijnen verveelt raken en verleg de aandacht naar iets anders. Zo voorkom je dat het kindje gefrustreerd raakt dat een van de konijnen uit verveling weg gaat.
  • Blijf er ten aller tijde bij om de situatie onder controle te houden en te voorkomen dat de konijnen of het kindje de ander (onbewust) pijn doen of bang maakt.

 

 

Als de kinderen oud genoeg zijn kun je ze meer leren over het gedrag van konijnen zodat ze leren dat het een wezen is met emoties en hun eigen gedrag hier op af kunnen stemmen.

Leer het kind meer over lichaamstaal die laat zie dat het konijnen bang is en probeer situaties te voorkomen waarin de konijnen gedwongen worden tot interacties, zoals het bezoek van vriendjes en vriendinnetjes die de konijnen willen aanraken. Konijnen zijn afhankelijk van de keuzes die wij voor hen maken en van jouw voorbeeldgedrag leren de kindjes het meest.