Blog: Waarom kun je beter een ouder konijn adopteren?

Vorige week vond senior dame Miep jaar liefde bij senior Bruno, hier op de foto in de hooiruif gekropen.

De 8-jarige ram Guus die ik momenteel herplaats, gun ik ook dat geluk en ik heb al eerder gemerkt dat senior bunnies minder snel worden geadopteerd.

Wat zijn de voornaamste redenen dat mensen liever geen ouder konijn adopteren?

1. Ze zijn bang dat een ouder konijn sneller ziek wordt ( met bijkomende kosten) en sneller dood zal gaan.

2. Een ouder konijn zou saai zijn en niet meer actief.

3. Een ouder konijn zou lastiger te koppelen zijn.


Kloppen deze aannames wel?

1. Konijnen kunnen 10 jaar of ouder worden maar helaas wordt ons gemiddelde huiskonijn slechts 3-5 jaar omdat we vaak ziekte niet op tijd herkennen, verkeerde voeding, huisvesting, eenzaamheid etcetera. Leeftijd is dus geen garantie dat je langer van je konijn kunt genieten en als een konijn een senior leeftijd mag bereiken zegt dat naast de omstandigheden ook iets over zijn algemene gezondheid;)

2. Mijn voedster van 8 zie ik nog regelmatig lekker rennen door de tuin en is net als mijn vorige senior konijnen heel nieuwsgierig en altijd in om iets nieuw te ontdekken. Vaak zijn oudere konijnen wat stabieler qua karakter waardoor ze aanraking op een fijne manier kunnen waarderen.

3. Het karakter van een volwassen konijn is al bepaald en hierdoor kun je een betere inschatting maken wat kan matchen met jouw konijn. Jonge konijnen kunnen, voordat ze in de puberteit komen, vaak prima samen maar als hun karakter zich gaat ontwikkelen en hormonen gaan opspelen kan het opeens heel anders lopen. Een konijn dat altijd alleen heeft gezeten zal misschien even moeten wennen maar spreekt van nature ‘ konijn’ en zal des te dankbaarder zijn dat hij alsnog een konijnenvriendje krijgt.

Naast Guus zitten de opvangcentra vol met oudere konijnen die op een nieuwe kans hopen. Geef jij hen die?