Konijnen buiten houden.
Wilde konijnen leven in ondergrondse tunnels waar ze niet worden blootgesteld aan sterk schommelende temperaturen. In de zomer blijven de holen relatief koel en in de winter zijn ze warm en droog. Zo past een wild konijn zich aan aan de seizoenen.
Echter bij een konijn in een hok in de tuin, zijn de omstandigheden anders. Het hok bevindt zich boven de grond met als gevolg dat het konijn wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden waar ze in het wild aan proberen te ontkomen.
Konijnen kunnen best tegen een paar graden vorst maar niet tegen vochtige omstandigheden en hebben ten aller tijden toegang nodig tot een droge, windvrije schuilplaats (ook als je ze in een ren of tuin laat rondlopen).
Ze kunnen zich niet snel aanpassen aan grote temperatuursverschillen. Zo kun je een konijn dat binnen leeft best een rondje buiten laten rennen bij temperaturen rond het vriespunt zolang hij in beweging blijft en naar binnen kan wanneer hij daar behoefte aan heeft.
Echter je binnen konijn opeens in de winter buiten huisvesten, kan hem fataal worden door het grote verschil van temperatuur en zijn vacht die hier niet op aangepast is. Deze wintervacht wordt in circa 3 maanden vanaf september opgebouwd. Een konijn dat geen goed ontwikkelde wintervacht heeft, verliest veel energie aan het constant warm houden van zijn lichaam waardoor zijn weerstand kan verminderen en hij sneller ziek wordt.
Oudere konijnen komen soms niet meer goed door de verhaar periodes heen en krijgen een dunnere vacht. Heb jij een oud konijn ( boven de 6 jaar voor kleine en middelgrote rassen en vanaf 4 jaar voor grote rassen), bekijk dan goed of zijn vacht nog wel in goede conditie is. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk beter om hem binnen in huis te laten overwinteren. Hun weerstand kan ook wat minder worden, waardoor ze gevoeliger worden voor kou en luchtweginfecties.
Je kunt een buiten konijn bij temperaturen lager dan -10 wel ( eventueel tijdelijk) naar binnen halen.
Laat hem dan eerst (om oververhitting te voorkomen) een week op een wat koelere plek binnen wennen, zoals een kelder of garage, voordat je hem in de huiskamer gaat houden.
Blijf hem niet op en neer verhuizen aangezien teveel veranderingen stress oplevert bij je konijn.
Zeker als je een konijn alleen houdt zal hij blij zijn met de (extra) aandacht die hij krijgt nu hij bij jou in de woonkamer verblijft.
Wacht tot begin mei voordat je je konijn(en) weer buiten laat wonen, wanneer de temperatuursverschillen tussen dag en nacht minder worden.