Column Voilà Magazine Februari 2023

“Ik wil van mijn konijn af! Hij bijt mij!“, roept de buurvrouw vanaf haar fiets naar mij.”
“Dan laat je hem toch gewoon resetten?”

 

Eerder die ochtend kreeg ik een telefoontje van de opvang.
Magma is gisteren teruggebracht omdat hij agressief zou zijn. Precies wat ik zocht.
Ik had een bijterig konijn nodig voor een tv reportage waarbij de journalist graag een ‘agressief konijn‘ in beeld wilde brengen.
Dus haalde ik Magma op, om vervolgens thuis – gewapend met een blik en veger in mijn handen en mijn vingers weggestoken in dikke werkhandschoenen – te kijken hoe erg zijn aanvallend gedrag was.
Zo nu en dan vang ik tijdelijk konijnen van de opvang op om deze adopteerbaar te maken als het een bijtertje betreft. Een van deze konijnen gaf ik de naam ‘Chucky’, naar een moordlustige pop.

Zonder dat ik überhaupt een poging deed om hem te benaderen, stormde Chucky tijdens onze eerste ‘socialisatie sessie’ op mij af. Om vervolgens zijn scherpe tanden in mijn been, boven de laarzen die ik voorzichtigheidshalve al droeg, te zetten. Als een politiehond bleef hij volhardend aan mijn been hangen, terwijl ik een aantal
godslasterende woorden uitsprak.
Met deze ervaring in mijn achterhoofd, benaderde ik Magma behoedzaam. Ik kreeg geen enkele reactie! Sterker nog; ik kon hem binnen een minuut aaien en niet omdat hij het onderging, maar hij
leek het best fijn te vinden. Waarschijnlijk had hij door dat ik hem niet wilde oppakken.

De tv reportage viel een beetje in het water; de kijker kreeg per slot van rekening geen
bijtend konijn te zien.
De dag erna bracht ik Magma met pijn in mijn hart terug naar de opvang. Ik bleef aan hem denken.
Maanden later was hij nóg niet geadopteerd en kon ik hem gelukkig koppelen aan het konijn van een van mijn klanten. Onlangs kreeg ik een berichtje van zijn nieuwe baasjes wat een leuk konijn Magma is als je hem maar écht wilt leren kennen. Een konijn bijt niet uit het niets. Dit bouwt zich vaak op als andere signalen, dat iets niet fijn of eng is, niet worden herkend of gerespecteerd. Geef een konijn die dit gedrag laat zien niet zomaar op.

“Bestaat dit?”, vraagt mijn buurvrouw verwachtingsvol. “Nee nog
niet”, want hoop doet leven.