Column Voilà magazine ‘Mijn konijn heeft mij’

Mijn konijn heeft mij!

Het is zondag. Mijn vriend en ik zitten uit te puffen na een rondje hardlopen. Ik zie een e-mail van een zekere Suzanne binnenkomen. ‘Beste, mijn konijn eet de laatste dagen slecht, heb je tips?’

Het liefst negeer ik berichten die enkel beginnen met ‘Beste of hallo, kun je even wat tips geven ?’

Het vertelt mij dat je te lui was om even op mij website of Instagramprofiel te kijken. Dan zou je in de bio- afkorting voor biografie waar je vertelt wie je bent en wat mensen op jouw profiel kunnen vinden- ontdekken dat mijn naam Josine is die je om gratis tips vraagt.

Suzanne kreeg gewoon antwoord. Al is het maar omdat een konijn dat slecht eet al snel ten dode opgeschreven is. En dat konijn zal blijven leven als het aan mij ligt.

Suus – ik vind dat ik haar inmiddels zo mag noemen want mijn inbox staat vol met berichtjes die beginnen met haar naam. Elk bericht bevat info over konijn Luna waarvan ze denkt dat dit wellicht relevant is voor mij –  vermeldt in haar derde e-mail dat Luna goed naar zijn naam luistert. Fijn om te weten maar hierdoor gaat hij niet meer eten. Mail vijf zegt dat hij selectief eet. Nu ga ik rechtop zitten.

Ik wil jou als konijnenbaasje, of lezer die niets met konijnen heeft maar altijd openstaat voor een weetje, niet onthouden dat selectief eten kan wijzen op tandproblemen.

Mijn vriend maakt mijn zin hardop af ‘Want die konijnentanden groeien altijd maar door’.Nu werkt hij als tandarts dus vind ik dat hij dit soort dingen moet weten.

Enfin, terug naar oorzaken waarom Luna mogelijk minder eet. Hij leeft zonder konijnenvriendje en eenzaamheid kan ook eetlust verminderen. Ik mail Suus of Luna een maatje heeft. Ja! Hij heeft mij, antwoordt ze. Zucht.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen groepsdieren zoals konijnen, cavia’s, vogels en pony’s alleen houden.

Onwetendheid speelt zeker mee. Mijn ouders wisten ook niet dat een gelukkig konijn een soortgenoot nodig heeft toen ik ‘Nijntjeko’ kreeg op mijn 7e verjaardag.

Laat staan dat de dierenwinkel iets had verteld over vaccineren tegen dodelijke ziektes of de hoeveelheid ruimte die ze nodig hebben.

Opmerkelijk dat veel mensen zich wel inlezen als ze een hond of kat adopteren en niet bij de aanschaf van kleinere dieren.

Een andere reden om een konijn alleen te houden kunnen de kosten zijn. Óf ‘Wij hebben geen ruimte voor twee konijnen’ Huh? Als je geen ruimte hebt voor twee konijnen heb je dat ook niet voor één konijn want dan zit hij waarschijnlijk de hele dag in een kooi. Dat kan echt niet meer, weet ook Suus.

In het geval van Luna wordt duidelijk dat Suus bang is minder aandacht van Luna te krijgen als hij een konijnenvriendje heeft.

Ik besluit te antwoorden op email zes en begin met een betoog over medische oorzaken van minder eten. Daarna maak ik voorzichtig een bruggetje naar het mogelijk gemis van een soortgenoot.

Binnen een minuut heb ik een mail terug dat Suzanne – ik vind haar inmiddels niet meer zo leuk en aandoenlijk met haar zes mails die drie zinnen bevatten. Zo zal ze ook appen bedenk ik me dus ze krijgt mijn nummer onder geen enkele voorwaarde – alleen maar tips wenst over hoe Luna weer gaat eten.

Beste Suzanne,

Ik kan me voorstellen dat je graag antwoord wil op jouw vraag. Zoals aangegeven adviseer ik je om Luna zo snel mogelijk medisch te laten onderzoeken. Mocht hier niets uitkomen is er waarschijnlijk meer aan de hand. Echter, kan Luna niet praten om jou te vertellen wat hij nodig heeft. Eenzaamheid bij een konijn dat alleen zit, is een belangrijke oorzaak van veel welzijnsproblemen. Wij als mens kunnen helaas geen ander konijn vervangen alleen al omdat we niet dezelfde taal spreken. Luna zal je dankbaar zijn als hij zijn levenspartner vindt.

Ik sluit extra enthousiast af en wens haar nog veel geluk toe met Luna. Gewoon voor de zekerheid voordat ze mijn berichten gaat blokkeren.