Stel: je hebt al een hond en je wilt er konijnen bij of andersom. Hoe introduceer je deze het beste aan elkaar? Dat lees je in dit blog.
Het introduceren van een nieuwe huisgenoot bij een van je huisdieren kan stress voor hen met zich meebrengen. Doe de introductie daarom stap voor stap zodat ze op afstand aan elkaar kunnen wennen.
Ieder dier spreekt zijn eigen taal en heeft eigen behoeften. Een konijn is bijvoorbeeld een prooidier, terwijl honden en katten roofdieren zijn. Ze zijn dus van nature vijanden.
Hier past ook een andere ‘coping strategie’ bij; een manier waarop het dier reageert op een stressvolle gebeurtenis.
Een konijn zal in eerste instantie vluchten, terwijl een hond vaak jaagt op zijn prooi. Toch kunnen honden en konijnen leren elkaar als huisgenoot te accepteren, zeker als ze nog in hun socialisatieperiode zitten. In deze periode leren ze wennen aan allerlei nieuwe prikkels, waaronder aan andere dieren.
Sjaakie, mijn Rottweiler kruising, is van pup af aan gewend aan de aanwezigheid van rondhuppelende konijnen. Hij vindt ieder nieuw konijn ontzettend interessant en blijft tegelijk kalm waardoor het konijn snel leert dat hij geen bedreiging is.
De introductie
Je weet inmiddels dat honden en konijnen een andere taal spreken en elkaar niet zullen begrijpen.
Wanneer je een hond zijn gang laat gaan gaat hij waarschijnlijk voor de kooi staan. Dit is extreem eng voor je konijn omdat hij niet kan vluchten.
Ook kan de hond gaan blaffen waardoor het konijn angstig kan worden, weg zal rennen en je hond hem mogelijk in het najagen kan verwonden.
Je dient dus enkele maatregelen te nemen:
- Dieren communiceren vaak met elkaar door middel van geur. Om te wennen aan elkaars geur zou je een handdoek met de geur van het andere dier een paar dagen voor de introductie in het hok/bench van je dieren kunnen leggen.
- Gebruik voor de introductie een rustige omgeving en zorg dat de dieren (nog) niet fysiek bij elkaar kunnen komen.
- Zorg dat je hond niet gaat blaffen en lijn hem aan of gebruik eventueel een bench.
- Houd wat lekker bij de hand zodat ze positieve ervaringen opdoen in elkaars aanwezigheid. Geef ze dit als ze beiden kalm zijn.
- Is het konijn gewend aan de geur van de hond? Dus hij reageert niet angstig als de hond op afstand in dezelfde ruimte is? Breng ze dan dichter bij elkaar in de buurt.
- Zorg dat je hond moe is en houd hem aangelijnd. Speel met hem of geef enkele snoepjes aan je hond en kijk of het konijn rustig en ontspannen blijft als de hond beweegt. Blijft het konijn gespannen? (zijn ogen zijn groot, hij beweegt bijvoorbeeld niet en het lijkt alsof hij ‘bevriest’?) Wacht dan een dag en probeer het opnieuw. Je kunt beter iets langer de tijd nemen dan iets gaan forceren waardoor de band blijvend beschadigd raakt.
- Reageert je konijn ontspannen? (dit zie je omdat hij zich bijvoorbeeld wast, is gaan liggen of gaat eten). Verklein dan de afstand tot elkaar. Zorg dat de hond kalm blijft en beloon beide dieren voor hun rustige gedrag. Gaat het goed aan de riem? Laat de hond los maar laat het konijn nog in zijn kooi met een schuilmogelijkheid waarin hij zich kan terugtrekken. Konijnen zijn extreem nieuwsgierig waardoor ze na een tijdje vaak zelf toenadering zullen zoeken door de tralies.
- De laatste stap is dat je het konijn los laat in de ruimte waar hij gewend is om los te lopen en je hond eventueel nog aan een lange lijn zit totdat je zeker weet dat hij het konijn niet gaat najagen.
Stresssignalen
Als diergedragskundige lees ik met name de lichaamstaal van dieren waardoor ik kan beoordelen hoe gestrest of ontspannen ze zijn.
Bij prooidieren zoals konijnen is deze veel subtieler dan bij roofdieren als honden.
Bij honden kun je makkelijker voorspellen hoe gespannen ze zijn waardoor je bij de eerste signalen in kunt grijpen.
Bij de introductie aan je konijn (of andere prikkel) herken je stresssignalen bij honden bijvoorbeeld aan: een bek die (opeens) dicht gaat zoals bij de hond beneden op de foto, ‘verstijven’, bek-likken of veelvuldig ’smakken’ terwijl hij staart naar het konijn.
Ook geeuwen en zijn hoofd en/of lichaam wegdraaien van de prikkel, kan een signaal zijn dat de hond niet op zijn gemak is. Indien je dit in deze context ziet, grijp je in door de hond aangelijnd te houden, de afstand te vergoten en hem bijvoorbeeld weg te lokken met een speeltje of wat lekkers.
Relatieproblemen
Ook al pak je het zorgvuldig aan, het kan voorkomen dat je huisdieren het echt niet met elkaar kunnen vinden. Controleer de situatie door gebruik te maken van bijvoorbeeld een ren of een aparte kamer.
Het is mogelijk dat ze elkaar later met wat meer tijd alsnog zullen te accepteren. Merk je echter dat je huisdieren gestrest blijven dan dien je helaas te overwegen een nieuw thuis voor een van hen te zoeken.
Heb je hulp nodig bij de introductie? Stuur een berichtje: info@denijnerij.nl